Földépítészet nemzetközi konferencia, alkotótábor

a földdel kéne tudni bánni

 lehet-e ennél szebbet kívánni

Sziveri János

Kelebián 2021 május 24 és május 30. között a Nyári Mozi Színházi Közösség szervezésében Földépítészet nemzetközi konferencia és alkotótábort hirdetnek, melynek témája az Organikus építkezés. A résztvevőknek lehetőségük nyílik egy Temascal, azaz egy Izzasztókamra elkészítésében részt venni, mely földből készül, emellett megtanulhatják a Tadelakt / befejező habarcs  technikát is. Akik pedig ebben segítségükre lesznek, azok a konferencia és alkotótábor vezetői, előadói: Horvát Lehel szabadkai építészmérnök és Dragana Kojičić Újvidéki építészmérnök, és Dr Višnja Žugić építész a Nyári Mozi Színházi Közösség tagja, több előadás díszlettervezője és a műhelymunkák rendszeres szervezője, vezetője. A tanfolyam részvételi díja 95 euro, ez magába foglalja a napi étkezést és a szállást (sátorban, vagy a Nyári Mozi Szalmabála házának hálótermében a helyszínen. A munka mellett természetesen lazításra is lesz lehetőség, a szervezők több kulturális programmal is készülnek, melyeket később hoznak nyilvánosságra.

De mi is az a Temascal, azaz az Izzasztókamra? Közép-Amerika és Mexikó a származási helye. A régi időkben a tisztálkodás mellett gyógyhatását is ismerték és rituális szerep is fűződik a Temascal Templomokhoz hasonló építményekhez. Jelentése gőzház, az elnevezés a navat nyelvből ered. Időszámításunk előtt 5.sz-ban Hérodotosz tollából származik róla az első írásos beszámoló. Térségünk gőzfürdő, verejték ház, izzasztókamra vagy az észak európai elnevezés szerinti szauna néven ismert. Az általunk tervezett test-lélek-szellem egyidejű tisztítását szolgáló épület a régi idők gőzkunyhojának formája szerint épül hagyományos technika segítségével földből. A tanfolyam résztvevői a munkafolyamat megismerkednek a földből és szalmából készülő vályogtégla előállításával, majd ezekből a kiszárított téglákból és a sárhabarcsból felépítik magát a kupolát.

Aki jelentkezni szeretne az megteheti a nyarimozi@gmail.com e-mail címen, vagy a következő két telefonszám egyikén: 0638829687, 0655157391

Jelentkezés határideje: 2021.05.12.