Földépítészet alkotótábor – English

Kelebián 2021 szeptember 24. és szeptember 26. a Nyári Mozi Színházi Közösség szervezésében Földépítészet alkotótábort hirdetnek, Dragana Kojičić Újvidéki építészmérnök és Horvát Lehel szabadkai építészmérnök vezetésével,
Az alkotótábor témája: Temascal, azaz az Izzasztókamra befejező munkálatai, egy kemence rekonstruálása és Tadelakt / befejező habarcs technikája.
Részvételi díj 30 euro, ez magába foglalja a napi étkezést és a szállást a Nyári Mozi Szalmabála házának hálótermében a helyszínen.
Temascal, azaz az Izzasztókamra Közép-Amerika és Mexikó a származási helye. Térségünk gőzfürdő, verejték ház, izzasztókamra vagy az észak európai elnevezés szerinti szauna néven ismert. Az általunk tervezett test-lélek-szellem egyidejű tisztítását szolgáló épület a régi idők gőzkunyhojának formája szerint épül hagyományos technika segítségével földből.
Hagyományos kemence rekonstruálása alkalmával megtanulható az építés folyamata, és jelentősége
Tadelakt technikáját, hogyan kell előkészíteni a habarcsot tradicionális marokkói vízálló vakolatkülönlegességhez, amelyet speciális tadelakt technikával készítenek el, amelyet a modern fürdőszobákban használtak és használnak szerte a világon. Az elv a mészhabarcs kővel való dörzsölésén alapul, ami a pórusok bezárásához és vízálló habarcs létrehozásához vezet. A végeredmény egy rendkívül kemény, vízálló vakolat, amelynek tömörsége a víztisztítókban használt betonéval vetekszik. A tadelakt tömörségét és keménységét a polírkővel való tömörítés adja, míg vízlepergető hatását és fényét a glettszappannal való kezelésnek köszönheti. A tadelakt felhasználása igen széleskörű, alkalmas többek között beltéri és kültéri falak, beltéri padlók, kádak-fürdők-zuhanykabinok, pultok, kerámiák és egyéb felületek bevonására.

Aki jelentkezni szeretne az megteheti a nyarimozi@gmail.com  e-mail címen, vagy a következő két telefonszám egyikén: 0638829687, 0655157391
Jelentkezés határideje: 2021.09.21.